Hvad er eksplorationsgel?

Eksplorationsgel kaldes også for undersøgelsesgel. Den er en slags glidcreme der gør det lettere at undersøge patienten. Dels bliver det lettere for lægen, men ved at bruge rigeligt med gel bliver det også langt mere behageligt for patienten.

Det kan være en ubehagelig oplevelse at skulle undersøges vaginalt eller analt. Så derfor er det vigtigt at proceduren er så mild som muligt. Her er en gel til undersøgelsen en stor hjælp.

Kan bruges til redskaber

Palpation kan i nogle tilfælde være en nødvendighed. Her bruger lægen gummihandsker og gel til undersøgelsen. Andre gange kan det være et instrument der skal indføres for at foretage en undersøgelse.

Også her kan en gel virke beroligende på patienten. En gel forhindrer friktion mellem instrumentet og slimhinden. Så der ikke opstår smerte ved undersøgelsen.

Gel optages og udskilles i kroppen

En undersøgelsesgel er vandbaseret og bliver optaget i kroppen efter et stykke tid. Det kan føles lidt underligt et stykke tid efter undersøgelsen, men det er ikke nødvendigt at rense gel ud igen.

Lubri eksplorationgel er både lugtfri og allergivenlig. Den kan du købe hos Ekkomed som forhandler medicinsk udstyr og midler.

Kan bruges til ultralyd

Nogle gels er lavet så de også kan bruges i forbindelse med skanning med ultralyd. Det er en undersøgelseform hvor man brug en lyd i høj frekvens til at tegne et billede af det den støder på.

Lyden bliver sendt ud og reflekteret af fast væv. På den måde kan ultralyd give et klart billede af vævet under huden. For eksempel i forbindelse med graviditet hvor knoglevæv fremstår som hvidt.

Men ultralyd bliver forvirret over luft og reflekteres uden grund. Derfor skal ultralyd bruge en isolerende gel der forhindrer luften i at kommen mellem skanner og det der undersøges. Her kan en god undersøgelsesgel bruges.


admin